Syöpäkoirat

Nex ja Bono olivat mukana syöpähajukoirien koulutuksessa

Syöpähajukoira Nex
Home-etsivän syöpähajukoira Nex

Syöpänäytteiden tutkiminen

Koirat voidaan kouluttaa erottamaan positiiviset näytteet eli sairaiden yksilöiden näytteet negatiivisista eli terveiden yksilöiden näytteistä hajuerottelutaitoa hyödyntäen. Koirien hajuaisti on todettu erinomaiseksi työvälineeksi varhaisessa tautien diagnosoinnissa useassa ulkomaisessa tutkimuksessa.
Home-etsivän homekoirat Nex ja Bono osallistuivat hometöiden ohella Wise Nosen syöpätutkimukseen, ja niitä koulutettiin syöpänäytteiden haisteluun. Tämä eroaa hometöistä paljon, sillä syöpäetsintä ja -koulutus tehdään aina harjoitus- tai laboratoriotiloissa virtsanäytteistä hajuerottelun avulla.

Wise Nose – Koirat apuna syöpänäytteiden tunnistuksessa

Wise Nose – Suomen hajuerottueluyhdistys ry. aloitti vuonna 2015 yhteistyön Helsingin yliopiston kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston, Yliopistollisen eläinsairaalan, HUS syöpäklinikan, HUS Biopankin ja Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen kanssa. Monitieteisen tutkimuksen tarkoituksena on tutkia koirien hajuerottelutaidon käyttöä terveydenhuollon tukena.

  • Tavoite on, että koirien avulla syöpä voitaisiin löytää ja diagnosoida nykyistä aiemmin ja luotettavammin.
  • Samalla tutkitaan sitä, mikä syövässä haisee eli, minkä ainesosan koira tunnistaa syöpää sairastavan yksilön näytteestä. 
  • Vuoden 2015 aikana on tutkittu koirien nisäkasvainten tunnistamista virtsanäytteistä.
  • Vuonna 2016 aloitettiin eturauhassyövän tutkimus ihmisten virtsanäytteistä.
Home-etsivän syöpähajukoira Bono
homekoiratutkimus
Home-etsivän Niina ja Nex syöpähajututkimuksessa

Hajuerottelutaidon hyödyntäminen sairausdiagnostiikassa

Tutkimuksen tärkein tavoite on selvittää koirien hajuerottelukyvyn käyttämistä sairausdiagnostiikassa. Tutkimus aloitetaan erilaisilla syöpänäytteillä, mutta tarkoitus on tutkia hajutunnistuskoirien käyttöä myös borrelioosin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosoinnissa. Sairauksien varhainen diagnosointi parantaisi myös niiden hoitoennusteita. Toinen tutkimuksen tavoitteista on dokumentoida koirien oppimista ja hajutyöskentelyn kouluttamista siten, että jatkossa hajutunnistuskoiria voitaisiin kouluttaa mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti.

Tutkimustuloksia hajuerottelun käytöstä

Ruotsissa, Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa on jo pystytty osoittamaan, että koira voidaan kouluttaa erottamaan positiiviset syöpänäytteet hajuerottelutaitoa hyödyntäen. Tutkittavina on ollut keuhkosyöpä, eturauhassyöpä ja virtsarakkosyöpä, ja näytteinä on ollut uloshengitysilmaa, virtsaa ja verta.

Maailmalla sairauksien diagnosoimista hajun avulla on tutkittu myös muilla eläimillä kuin koirilla: Mosambikissa koulutetaan rottia tunnistamaan tuberkuloosi. Kaliforniassa taas kyyhkyjä on opetettu tunnistamaan syöpäsoluja kudoskuvista.

Wise Nose tekee yhteistyötä Englannissa ja Italiassa työskentelevien syöpäkoiratyöryhmien kanssa. Samoja sairauksia tutkitaan siten, että Suomessa käsitellään virtsanäytteitä, Englannissa hengitysnäytteitä ja Italiassa ihonäytteitä. Näytteiden käsittely, työskentelyn dokumentointi ja koirien koulutusmenetelmät ovat yhtenevät, joten tutkimusten tulokset ovat vertailukelpoisia.

Hajutunnistuskoirien hajuerottelumenetelmä

Koiranohjaajien tehtävä on kouluttaa hajutunnistuskoiria hajuerottelumenetelmää käyttäen. Koirat opetetaan tunnistamaan ja ilmaisemaan positiivinen näyte useamman virtsanäytteen joukosta. Koirat työskentelevät hajuradalla, johon näytteet laitetaan purkeissa.

Koulutus aloitetaan opettamalla koiralle tapa, jolla se ilmaisee halutun hajun. Se voidaan esimerkiksi opettaa koskettamaan tassullaan purkkia, jossa kohdehaju on. Näin hajusta tulee koiralle vihje suorittaa sille opetettu toiminto. Koiran opittua kohdehajun ilmaisun aletaan radalle kohdehajun lisäksi tyhjiä purkkeja ja sen jälkeen negatiivisia näytteitä.

Positiivisen näytteen paikkaa hajuradalla vaihdellaan koko ajan. Välillä hajuradalla on vain negatiivisia näytteitä: silloin koiran ei pitäisi ilmaista ainuttakaan näytettä.

Koulutusvaiheita ja etenemistä seurataan käyttämällä samanlaisena toistettavaa hajuerottelutestiä, kaksoissokkotutkimusta. Kaksoissokkotutkimuksessa myöskään koiran ohjaaja ei tiedä positiivisen näytteen sijaintia hajuradalla, vaan se on ainoastaan tutkimusassistentin tiedossa.

Soita 040 724 4722