Homekoirakokemuksia

Homekoirakokemuksia ja asiakkaidemme palautetta meistä

Homekoirakokemuksia ja asiakkaidemme palautetta meistä

Home-etsivät ovat saaneet asiakkailtaan paljon positiivista palautetta ja hyviä kokemuksia homekoiratutkimuksista sekä erityistä kiitosta selkeistä raporteista ja konkreettisista jatkotoimenpideohjeista. Tässä muutamia viestejä asiakkailta ja kertomuksia erilaisista tutkimuskohteistamme.

Kokemuksia

Vuoden 2020 arvostelut

”Tämä asiakkaan viesti lämmitti sydäntä todella paljon! ❤️
Perheen äiti oli sairastunut sisäilmaongelmista ja etsimme heille omaa kotia. He koittivat yhtä väliaikaista vuokra-asuntoa, jossa koirat tekivät vain muutaman ilmaisun, mutta jo parissa päivässä perheen äiti sai selvät oireet. Ja asunnon etsintä jatkui. Vihdoin löytyi taas potentiaalinen asunto jolle koiratkin näyttivät vihreätä valoa. Minä jäin jännittyneenä odottamaan olisiko tämä hyvä.
Nyt sain viestin:
”Epäonnisen homeasuntokeissin jälkeen etsimme uutta asuntoa, ja herkistymisen takia emme halunneet ottaa riskiä, että olisi taas piileviä ongelmia. Käytimme Niinaa koirineen apuna asunnon etsimisessä. Niinan asiantuntemus ja superosaavat ja tarkat koirat tekivät meihin vaikutuksen! Vihdoin keväällä sopiva asunto löytyi ja kesällä pääsimme muuttamaan. Olemme voineet asunnossa hyvin ja tuntuu siltä, että keho ja mieli saa vihdoin levätä terveessä asunnossa kaiken jälkeen! Kiitos Niina avustasi ja koirien tarkasta työstä! 😊❤️
– Ai että olen onnellinen heidän puolestaan ❤️❤️❤️

⭐️ Tähden ensimmäinen asiakaspalaute ⭐️

Tähti on ollut toukokuusta lähtien mukana lähes kaikissa asiakaskohteissamme. Saimme asiakkaalta viestiä ja kuvia mitä löytyi Tähden ilmaisemasta yläkerran lattiasta kun se avattiin – välipohjan laudat olivat osin silmin nähtävästi mikrobivaurioitunutta.

Kohde johon menimme – sillä on surullinen tarina. Asiakkaamme olivat ostaneet muutama vuosi sitten talon, jota remontoivat laajasti. Eristeet oli vaihdettu ja rakenteita uusittu paljon. Talo oli todella hienon näköinen sisältä. Mutta asiakas perheineen oireili siellä, eivätkä he pystyneet asumaan talossa. Talossa oli havaittavissa myös erikoinen haju.

Tähti meni kohteeseen ensimmäisenä ja ilmaisi yläkerran lattiaa useita kertoja, myös alakerrasta ylöspäin. Välipohjan eristeet oli vaihdettu remontissa – olin ihmeissäni ja sanoin asiakkaalle, että katsotaan vielä muilla koirilla, nyt en usko, että Tähti kohdentaa hajua oikein. Olin väärässä, myös Bono ja Nex ilmaisivat samoin.

Koirien käynnin jälkeen asiakas aukaisi välipohjan lattiat, poisti uudet eristeet ja vilkaisi onneksi vanhan höyrynsulkupaperin alle, sieltä löytyi selvä syy koirien ilmaisuille.

Home-etsivän homekoirien löytöjä, mikrobikasvua yläkerran lattiassa.
Kuvassa: Mikrobikasvua yläkerran lattiassa. Home-etsivä.

 

Viime viikolla tuli asiakaspalautetta. He muuttivat sisäilmaongelmaisesta asunnosta pois tähän asuntoon, ja taas on muutto edessä kun tässäkin asunnossa sisäilmaongelmaa 😔

”Vihdoin sain laitettua sulle väliaikatietoa kämpästä sun käynnin jälkeen.
Löydettiin keittiöstä jääkaapin vierestä parvekkeen puoleiselta seinältä ilmavuoto. Iloisesti hämähäkinseitti lepatti ilmavirrassa kun tehtiin sokkeliin reikä ja fikkarilla kurkistettiin sinne. Samalla huomattiin, että jääkaappi 
on valuttanut kait vuosia vettä ja laminaatti turvonnut ja mustana. Sitä ei sen enempää rapsuteltu, pienestä kohtaa laminaatin pintaa repäistiin pois ni mustana koko p****a.
Löydettiin myös isommasta makkarista ilmavuoto vaatekaapin alta kun revittiin sokkeli irti. En jaksa nyt enempää kertoa, oon niin loppu tän kämpän kanssa. Koitetaan päästä pois tästä pian, mutta pelottaa muuttaa yhtään mihinkään. Kerron myöhemmin lisää, mutta siis koirasi osaavat todella hommansa, ei ihme että innostuivat keittiössä ja muualla.

 

En vaan jaksa ymmärtää tätä rakentamisen p***aa laatua, äkkiä ja halvalla tönöt kasaan ja ihmiset sisään maksamaan överikallista vuokraa ja sairastuttamaan ittensä.
Ainiin, sattuman kauppana törmättiin yhteen naiseen joka oli asunut tässä talossa meidän alapuolella, kun talo oli ihan uusi. Hän kertoi, että jo ekana vuonna tuli sadevedet sisään olkkarin seinää pitkin jne. Eli aivan susi koko talo. Kerron lisää kun jaksan.”

”Voimme nykyisin oikein hyvin.
Pääsimme purkamaan talokaupat myyjien kanssa. Pitkän väännön jälkeen (asianajajien avulla) saimme vastapuolen uskomaan pilalla olleeseen taloon.

Toki koko kauppasummaa emme saaneet takaisin, mutta saimme kuitenkin elämämme palautettua ruotuun!

Kiitos Niina sinun ja koiriesi avusta! Olitte tärkeässä roolissa home-talo projektissamme.”

Mietin pitkään, että julkaisenko tämän asiakkaan kirjoituksen, kun tämä yleistää ehkä liikaa. Palaute on tullut minulle jo hetki sitten.
Mutta tänään sain soiton tältä asiakkaaltamme, kun hän halusi soittaa ja kertoa tutkimusten ja rakenteiden purkamisten jälkeen, kuinka tarkkaa työtä minun koirat olivat siellä tehneet, löytäneet ja ilmaisseet tarkasti KOLMESSA ERI ONGELMAKOHDASSA! 💪 Päätin julkaista tämän sillä opilla, että homekoirissa on eroja ja tasotestattu homekoira ei ole tae paremmasta…

”Löysimme perheeni kanssa ihastuttavan paritalon ja olimme valmiita ostamaan kohteen, jos vain se on kunnossa eikä sieltä paljastu mitään mikä viittaisi sisäilmaongelmiin. Olimme asuneet homeisessa talossa kaksi vuotta aiemmin, ja olimme altistuneet pahasti homeelle. Halusimme olla varmoja, ettei sama toistu uudestaan ja tilasimme pitkän harkinnan jälkeen tasotestatut homekoirat, sillä tasotestaus kuulosti siltä, että koirat ovat hyvin koulutettuja ja osaavia. Kaksi tasotestattua koiraa kävi ennen kauppoja, ja kumpikaan ei merkannut asunnossa mitään. Teimme ostopäätöksen puhtaasti koirien käynnin perusteella. Asunto oli suhteellisen uusi, emmekä me uskoneet, että kohteessa voisi olla mitään sellaista, mitä koirat eivät olisi haistaneet.

Asuttuamme muutaman päivän asunnossa, alkoi minulla oireet: lihas- ja nivelkipuja, poskionteloiden kirvelyä, nenäverenvuotoa, huonoa oloa eli ns. aivosumua, huimausta ja vatsakipua. Tiesin oireiden perusteella mistä oli kyse, ja koska olo helpotti esimerkiksi töissä ollessa, osasin yhdistää oireilun asuntoon.

Home-etsivän homekoirat, (jotka eivät muuten ole tasotestattuja), tulivat tutkimaan parin viikon päästä asunnon ja merkkasivat koko asunnon. Pahin huone, jossa oireet olivat voimakkaat, tuli merkkauksia täyteen. Muutimme saman tien asunnosta pois ja koko irtaimisto jäi asuntoon. Saimme rakennusterveysasiantuntijan paikalle ja tutkimusten perusteella selvisi, että asunto on täynnä rakennusvirheitä, jonka takia mikrobeja pääsee huoneilmaan. Myöskään vanhaa vesivahinkoa ei ole korjattu asianmukaisesti. Lisäksi asuntoon liittyi muitakin ongelmia, jotka ovat asianajajalla selvitettävänä.

Olimme järkyttyneitä löydöksestä. Jos ensimmäiset homekoirat olisivat tehneet työnsä, emme olisi ikinä ostaneet asuntoa. Asuntokauppa on tullut jo nyt meille hyvin kalliiksi, eikä ole takuita siitä, kuka korjaa viat ja milloin. Nyt asumme evakossa ja meillä on isoja laskuja maksettavana asunnon tutkimuksista. Tämän kokemuksen perusteella en voi suositella tasotestattuja koiria.
Home-etsivää sen sijaan suosittelen.”

Asiakas asui 2000-luvun alussa rakennetussa ns. pakettitalossa. Heillä oli ollut oireilua ja joskus myös epämääräistä hajuja.
Hienosti Bono ja Nex taas löysivät kaksikin eri ongelmaa; ilmaisivat talon ulkoseiniä ja yhden sisäseinän, ja näistä kaikista löytyi selvät sisäilmaongelmaa aiheuttavat ongelmat ja mikrobivauriota 👍👍💪💪
RTA:n raportin kuvista näkee selvästi ulkoseinän ongelman, rakenne silminnähden kosteusvaurioitunutta, jossa kasvoi osin hiivaa jopa kolmella plussalla (+++).
Iloinen olen koirieni hienosta työstä 😊 Pahoillani olen asiakkaan puolesta, että 2000-luvun talosta tällaista löytyy 😔 Mutta hyvää tässä oli kuitenkin myös se, kun ongelma löydettiin nyt ajoissa, selvisivät he pienemmin korjauskustannuksin kuin mitä muutaman vuoden päästä olisi ollut.

Kosteusvauriomikrobit

Viestin lähettäneelle perheelle osui kaksi pahasti sisäilmaongelmaista asuntoa peräkkäin. Sitä oli vaikea uskoa, kun kyse oli kuitenkin 2010 jälkeen rakennetuista kerrostaloista. Erityisen raskaaksi muutot tekee se, kun lapset kärsivät leikkikavereiden jäämistä, hoitopaikkojen muuttumisesta ja asunnon pilaamien tavaroiden hävittämisestä. Näissä ongelma-asunnoissa perheen äiti oli kerinnyt jo melko pahasti altistumaan sisäilman ongelmille, ja kun herkkyys kasvaa on puhdasta asuntoa aina vain vaikeampi löytää. Etsittiin koirien kanssa heille vuokra-asunto. Oli ihana saada kuulumiset heiltä, että etsintä näytti onnistuneen 

”Moikka Niina! Aattelin laittaa meidän kuulumisia.
On aivan ihmeellistä, kun kotiintullessa ei ole mikään haju vastassa. Pikkuhiljaa on elämän ilo palannut ja äärettömän ihanaa sanoa paikkaa jossa asutaan, kodiksi 🙂
Kiitos sulle ja koirille!
 ❤️

Teimme asuntokauppatarkastusta 2 vuotta vanhaan, tai pitäisikö sanoa uuteen taloon. Yllätykseksi (ei ehkä kuitenkaan meille mikään suurempi yllätys, näitä kun valitettavan paljon on…) taloon tuli melko paljon ilmaisuja. Kerroin, että todennäköisesti tavallisessa kuntotarkastuksessa ei näille ilmaisuille löydy syytä. Epäilin, että höyrynsulku vuotaa laatan alta ja suosittelin tekemään merkkiainekokeen. Onneksi he sen tilasivat kuntotarkastuksen lisäksi ja ongelma löytyi ennen kauppoja 😊

 

”Perjantaina tehdyssä kuntotarkastuksessa löytyi vain pieniä virheitä. Suurimpana ehkä se, että aluskatteessa oli kaksi pientä reikää, joista oli valunut pari pisaraa vettä yläpohjan eristeisiin.
Tänään tehtiin sitten merkkiainekoe, josta selvisi, että olohuoneen nurkassa sohvan takana oli merkittävä ilmavuoto. Tutkija sanoi, että 10-15 mijoonasosaa alkaa olemaan siinä ja siinä, että voidaan alkaa miettimään onko rakenne tarpeeksi tiivis. Nurkasta mitattu arvo oli 450 miljoonaosaa. Toki kaasua kulkeutui sitten lastialistoja pitkin muuallekin maassa ja kohosi siitä myös ilmaan. Ilmeisesti juuri mikään rakenne ei ollut estämässä ilmavirtausta kun mitattu arvo oli noin suuri. Makkarin puolellakin oli lievää vuotoa (mittaustulos oli 10-13 välillä paikasta riippuen).
Kiitos sinulle kovasti avusta! Ollaan taas yhteydessä jos tarvitaan tutkimusta johonkin kohteeseen
  ”

”Mökillämme remontti alkoi 2 viikoa sitten ja tulee valmiiksi ensi viikolla. Saunaosaston katto purettiin kaikki, piipun juuressa kosteusvaurioita, järven puoleinen seinä laho, pesuhuoneen nurkka myös, päämökkiin menevien portaiden hirsiseinissä paljon pahan hajuista pehmennyttä hirsiseinää. Kyllä hienot koirasi merkkasivat juuri oikeat paikat, työniloa teille kaikille.”

”Tästä casesta tullut palaute lämmitti mieltä monin tavoin. Se mitä sanoin koirien ilmaisuista tuli todistettua tuossa asunnossa kahdesta eri paikasta. Siellä oli sekä VOC -yhdiste 2EH:ta ja mikrobikasvua. Tämän casen kautta tuli myös uutta tietoa qPCR:n käytöstä ja uusista viitearvoista. Hienoa, että qPCR on nyt akreditoitu! 👏 Toivottavasti siitä on jatkossa apua erityisesti uusien talojen tutkimusten kohdalla, jotka hyvin haastavia välillä. Tämä oli muuten Tähden ensimmäisien kuukausien työn tulosta myös! ⭐️👍
”Remonttimme on edennyt hyvin. Viimeisenä on nyt vuorossa keittiön uusiminen, kaapit ja lattialaatat on purettu pois. Juha kävi ottamassa yhden materiaalinäytteen pintabetonin alta juuri siitä kaakelilattian kohdasta jossa oli eniten koirien ilmaisuja mikrobeista. TTL teki mikrobianalyysin käyttäen qPCR menetelmää. Analyysin tulos oli ”selvä mikrobikasvu”. Viitearvoihin tuli selviä ylityksiä seuraavasti (suluissa raja-arvo):
– Pen Asp 790 000 (100 000)
– Homeet ja hiivat 560 000 (300 000)
– Streptomyces 1300 (2000)
Taloyhtiö suostuu maksamaan lattiarakenteen kunnostamisen, mikä on hieno juttu.
Kiitokset sinulle ja koirille avusta.”

Vuoden 2019 arvostelut

Asiakaspalaute Keski-Suomesta:
”Moi, kävitte meillä kesällä. Remontit etenee, ulkoverhous on uusittu, myös villat ja tuulensuojat. Tällä hetkellä lattiat tuulettuu, Jokilaakson Jelppi poisti matot ja jyrsi pinnat puhtaaksi. Salaojat uusittiin loppukesästä. Vielä tammikuussa laitetaan katto uusiksi ja asennetaan samalla aluskate. Seiniin lisättiin myös ilmanottoventtiileitä. Kiitos vielä avusta. Hyvää syksyä ja tulevaa talvea.”
Tässä kohteessa on käyntimme jälkeen todella laitettu tuulemaan ja ongelmat kerralla kuntoon (y) Kohteesta löytyi useampia ongelmakohtia. Koirat löysivät ulkoseinistä sanottavaa useammasta kohdin. Lattioihin tuli myös useita ilmaisuja, koska laminaatin alle oli jätetty alkuperäinen muovimatto ja se aiheuttaa hyvin usein ongelmia, varsinkin maanvaraisen laatan ollessa kyseessä. Kattoa kohden tuli kylpyhuoneessa ilmaisut. Hyvin koirat pystyivät erottamaan eri ongelmakohdat toisistaan 🙂
Kiitos palautteesta ja jaksamista remonttiin! 

 

Saimme kirjeen jossa oli teksti:
”Kiitos hyvästä ja perusteellisesta tutkimisesta. Tässä pieni muistaminen ahkerille nuuskuttelijoille ❤️”

Kävimme jonkin aika sitten tekemässä heille ostotarkastusta omakotitaloon. En tiedä mikä oli ratkaisu, mutta nähtävästi olivat tyytyväisiä ostivat talon tai eivät 😊 Kiitos ❤️

 

Alla oleva kuva on asiakkaamme raportista ja näyte otettu Nexun ja Bonon ilmaisemalta alueelta. Haluan jakaa kuvan teille muistutuksena: MIKROBIVAURIOITA EI VOI VARMENTAA RAKENTEESTA SILMÄMÄÄRÄISESTI, EIKÄ MYÖSKÄÄN KOSTEUSMITTAUKSILLA!
Kuvasta näette, että rakenne ja eriste on hyvännäköistä, myös tutkijan mielestä moitteettoman näköistä, kosteuttakaan rakenteessa ei tutkimushetkellä ollut, silti siinä kasvaa asumisterveysasetusrajojen yli kosteusvaurioindikaattorihomeita.
Tämän kohteen asiakkaidemme puolesta olen todella iloinen. He ymmärsivät alkaa tutkimaan taloaan ajoissa, ennenkuin sairastuivat pahemmin – oireet olivat vasta lieviä. He saivat myös asuntokaupanpurun meidän ja RTA:n tutkimusten perusteella ilman pitkiä oikeusprosesseja 😊👍

”Kävitte joulukuussa tutkimassa ****:lla erillistalon, jota olimme ostamassa. Onneksi tulitte, ja onneksi tajuttiin vaatia kunnon kuntotarkastus ennen kauppoja. Mehän siis todellakin vetäydyttiin löydösten takia kaupoista pois. Ja kuluitta, kuten meidän kaupanehdoissa olikin. Suurkiitos sinulle ja koirille, sekä Arille, että ei laitettu rahojamme hometaloon kiinni! Meille siis kävi hyvin!” 

” Kiitos! Homekoiratarkastuksenne ansiosta säästimme kymmeniä tuhansia euroja ja ehkä myös terveytemme!”
Tilaus oli asuntokaupan tarkastukseen ja talossa ei ollut kuntotarkastuksen mukaan löytynyt mitään vikoja. Koirat tekivät muutamissa sellaisissa kohdin ilmaisuja, että lisätutkimuksia oli suositeltavaa tehdä. Rakennusterveysasiantuntijan (RTA) tutkimuksien jälkeen löytyi ilmaisuille selvät syyt, osa ilmaisukohdista oli sellaisia, että niitä ei olisi ilman koiria löydetty, eli ongelmat eivät olleet tyypillisissä riskirakennekohdissa.
Hienoa Nex ja Bono! 👍 💪

 

Asiakas oli niin tyytyväinen koirien tekemään työhön, että postissa tuli vielä koirille extra kiitosta.

”Moikka! Hometalon kaupanpurku tehtiin eilen. Meni jännäksi vielä viime metreillä, mutta nyt on nimet papereissa. Saadaan aloittaa Uusi vuosi puhtaalta (homeettomalta) pöydältä! Iso kiitos sinulle Nuxulle ja Bonolle. Voi olla, että olisimme jumissa asian kanssa vieläkin jos heidän epärehellisyytensä ei olisi selvinnyt. Kiitos!”

Vuoden 2018 arvostelut

Loppuvuodesta kaksi asiakasta sai kaupanpurun, toinen jopa pelkän koiratutkimuksen avulla! Alla toisen asiakkaan viesti, heidän tapauksessa olimme isossa roolissa kaupanpurun onnistumisessa ilman oikeudenkäyntiä:

Moikka!

Hometalon kaupanpurku tehtiin eilen!!! Meni jännäksi vielä viime metreillä, mutta nyt nimet on papereissa! Saadaan aloittaa uusi vuosi (puhtaalta) homeettomalta pöydältä! Iso kiitos sinulle, Nexulle ja Bonolle! Voi olla, että olisimme jumissa asian kanssa vieläkin, jos heidän epärehellisyytensä ei olisi selvinnyt. Kiitos!

Kävitte joulukuussa tutkimassa *****:lla erillistalon, jota olimme ostamassa. Onneksi tulitte, ja onneksi tajuttiin vaatia kunnon kuntotarkastus ennen kauppoja! Mehän siis todella vetäydyttiin löydösten takia kaupoista pois. Ja kuluitta, kuten meidän kaupanehdoissa olikin. Mutta suurkiitos sinulle ja koirille, sekä Arille, ei laitettu rahojamme hometaloon kiinni! Meille siis kävi hyvin! 🙂

Paras tapa homekoirien työn tason tarkastukseen ja laadun ylläpitämiseen, on yhteistyö asiakkaiden ja sisäilma-asiantuntijoiden kanssa. Kun saamme koiratutkimuksen jälkeen tulokset rakenneavauksista, se kertoo koirien osaamistasosta parhaiten.

Kiitos jälleen asiakkaallemme, sain häneltä meilin ja RTA:n tutkimusraportin, jossa oli tutkittu Nexun ja Bonon ilmaisukohtia. Kuusi näytettä oli otettu, joista
4:ssä selvä mikrobikasvu materiaalissa,
1:ssä epäily mikrobikasvusta (paljon sädesientä),
1:ssä ei mikrobikasvua materiaalissa (vähän homeita ja yksi sädesienipesäke).
Lisäksi havaittu muut ongelma, josta ei tarvinnut näytettä, koska mikrobikasvu oli silmin nähtävissä.

Eli voin olla jälleen tyytyväinen koirieni työskentelyyn

Raportissa oli hyvä kuva, jonka sain jakaa myös teille. Asia, josta kirjoitan myös raportissani: Mikrobikasvua ei näe välttämättä silmin!
Raportin kuvasta puruista näkee, että siinä tummentumaa ja hajukin kertoi ongelmasta. Alapuolisen kuvan purut ovat oikein hyvän näköisiä, eikä ympäröivissä materiaaleissakaan näy kosteuden aiheuttamaa ongelmaa, eikä hajua ollut.
SILTI molemmissä on “selvää mikrobikasvua materiaalissa”. Tämä ei ole mikään erikoisuus, vaan ihan yleinen asia erityisesti puru- ja villaeristeissä.

Vuoden 2017 arvostelut

Olemme olleet lehdissä, radiossa ja televisiossa. Nyt pääsimme kirjaan!
Homeäidin päiväkirja on saanut paljon kiitosta, erityisesti niiltä ihmisiltä jotka ovat kaivanneet apua ja vertaistukea omaan hometalokohtaloonsa.

Kävimme Susannan perheen asunnossa sen jälkeen, kun asunto oli remontoitu ja perhe muuttanut takaisin asuntoon. Heillä oli oireita, mutta eivät voineet uskoa niitä, koska asuntohan oli remontoitu lähes kokonaan ja tiivistetty naapuriasunnoista. Koiratutkimuksen avulla he halusivat nähdä voiko asunto edelleen olla syynä oireisiin. Ja olihan se. Remontti ei valitettavasti ollut onnistunut.

Hei Niina, laitan sinulle viestiä, ihan vain halutessani taas kiittää sinua.

Sain raportin isännöitsijältä kellarin tilanteesta.
Aivan uskomattoman tarkkaa tämä teidän koirien työskentely. Sinullahan ei ollut tosiaan mitään aavistusta, missä nämä vauriot ovat, mutta koirat ovat tosi tarkasti merkanneet kohdat, joissa vesi tuli alas, ja missä nyt mielestäni on kasvustoa. Laitan liitteeksi kuvat näistä. Ihan vaan jos sattuu kiinnostamaan.. 🙂

Asuimme ostamassamme 70-luvun omakotitalossa reilun vuoden, jonka jälkeen aloimme oireilla tyypillisillä sisäilmaoireilla, kuten toistuvat flunssat, poskiontelon tulehdukset, väsymys jne. Meillä kävi Niina Siljander homekoirien kanssa ja koirat tekivät merkkauksia lattioihin, ulkoseiniin ja kattoon. Sen jälkeen meillä kävi RTA, joka otti näytteet merkatuista kohdista. Lähes jokaisesta näytteestä löytyi mikrobeja. Otimme lakimiehen, jonka avulla saimme neuvoteltua kaupan purun myyjien kanssa. Iso kiitos Niinalle ja koirille avusta!

Terkuin Katja

Tein juuri 500:nen raporttimme, joten kohteita meille on kertynyt jo lähemmäs kuudetta sataa. Pitäisi olla iloinen, kun on ollut töitä, mutta neljän vuoden aikana olemme olleet mukana niin surullisissa ”tarinoissa” ja perheiden ahdingoissa, että asia laittaa vain surulliseksi ja vihaiseksi.

Jotain mitä en voi ymmärtää, on kuntotarkastetut hyvä kuntoiset kohteet, jotka ei sitä olekaan, sekä uusien talojen ongelmat, erityisesti ne ”avaimet käteen” -pakettitalot, niissä sairastuu perheitä tosi pahoin. Miksi rakennuttajat ja talotehtaat eivät halua tutkia sitä mikä ja miksi heidän rakentamat talot sairastuttavat niin pahasti? Miksi rakentajilla ei ole isompaa vastuuta tekemisistään? Miten he voivat nukkua yönsä, kun lapsia sairastuu heidän rakentamissa rakennuksissa?

Kuvan kohde ei ollut uusi talo, ja tässä kohteessa kävi hyvin. Asukkaat huomasivat pian muuton jälkeen hajua ja oireilua, ja alkoivat onneksi nopeasti selvittämään asiaa. He saivat tutkimusten jälkeen kaupanpurun ilman oikeuskäsittelyjä.

Kuvassa koirien ilmaisemia alueita ja RTA:n ottamia näytteitä koirien ilmaisemilta kohdilta. Punaiset tarkoittavat materiaalinäytteitä eri kohdista rakennetta, joissa todettu mikrobinäytteessä ”selvä viite mikrobivauriosta”, joissa siis ns. raja-arvot ylittyneet. Ja keltaiset ovat ”epäilty viite vauriosta”, joissa mikrobeja paljon ja myös kosteusvaurioindikaattorimikrobeja, mutta raja-arvo ei ole ylittynyt.

Kohde oli melko iso ja laajennuksissa oli tehty useampia eri rakenneratkaisuja. Ongelmaa oli mm. alapohjassa pahoin ja laajasti, mutta hyvin koirat saivat alapohjaongelmien lisäksi eroteltua mm. seinillä olevia ongelmia.

Kuvassa Home-etsivän homekoirien ilmaisut, näytteenottopaikat ja näytteiden tulokset.

Vaikka tämä case päättyi ostajan kannalta hyvin, voittajaa näissä ei ole. Nämä ovat erittäin raskaita ja surullisia tapahtumia. Terveydellisiä ja taloudellisia isoja jälkiä näistä jää kuitenkin loppu elämäksi…

Näytteitä tässä kohteessa otettiin koirien ilmaisujen mukaan 15 kpl -> 13:ssa oli selvä viite vauriosta, 1:ssä oli epäilty viite vauriosta, 1:ssä oli mikrobeja, mutta raja-arvot eivät ylittyneet. Kohde oli vaikea jälkeenpäin rakennettuine laajennuksineen ja lämpimine ullakkotiloineen. Ilmaisuja tuli erikoisiin paikkoihin, esim. välipohjaa kohden, mutta sieltäkin löytyi selvä viite vauriosta.

“Tilattiin Talokki tekemään lisätutkimuksia raporttisi perusteella. Heillä vierähtikin kaksi päivää asuntoa tutkiessa, se kun oli monimutkainen ja koirien ilmaisuja oli todella laajasti.
Laitan sinulle mikrobilöydökset liitteenä jos niistä on sinulle hyötyä näin ammattimielessä. (15 näytteestä 13:sta löytyi selvä mikrobikasvusto) Löydökset ja lopullinen raportti oli melko surullista luettavaa. Talokki oli todella perusteellinen, kalliiksi tuli mutta tarkka ja ammattitaitoinen raportti pelasti meidät. Lakimiehemme kehui myös sinun tekemää raporttia erittäin hyvin tehdyksi. Hän oli sitä mieltä, että sillä olisi ollut painoarvoa myös oikeudessa, jos sinne asti olisi päädytty. Meille kävi siis niin, että saimme neuvoteltua lakimiesten välityksellä kaupanpurun. Onnistuimme valitsemaan myös hyvän lakimiehen. Se oli kyllä melkoinen jännitysnäytelmä ja sai pitää pään kylmänä, jotta päästiin hyvään lopputulokseen. Meille kun selvisi paljon muitakin asioita kun sisäilmaongelmat. Joten iso kiitos vielä sinulle ja ihanille ammattitaitoisille koirillesi!”

Vuoden 2016 arvostelut

Siuntion kunta on käyttänyt useammassa kohteessa Nexun ja Bonon tarkkoja neniä.

Saimme Siuntion kunnan tekniseltä johtajalta meilitse kiitosta minun ja koirien avusta, siitä että olemme olleet suurena apuna ongelmien paikallistamisessa. Nexua ja Bonoa on käytetty apuna riskirakenteiden kartoituksen tekemiseen ja vauriokohteiden paikantamiseen todella hyvällä menestyksellä ja osumatarkkuudella.

“Raportin mukaan koululta otetuista 48 näytteestä vain kaksi oli puhtaita. Tutkimusraportin mukaan mikrobien kirjo oli laaja ja mukana oli useita kosteusvaurioindikaattorilajeja.”

Lue artikkeli >>

KIITOS NEX!!! Estit meitä ostamasta hometaloa. Ei mennyt rahat eikä terveys <3

Tässä kohteessä oli jo kuntotarkastus tehty. Ostajien sukulainen saikin yllättäen asunnossa oireita, ja juuri ennen ostohetkeä se käytiin vielä Nexun kanssa läpi. Kohteeseen tuli kolmelle alueelle ilmaisuja. Kahdessa kohdassa ilmaisujen syy löydettiin ja kosteusvaurio pystyttiin varmentamaan ihan silmämääräisesti. Kolmatta aluetta ei ilman rakennetutkimuksia ja -avauksia olisi pystynyt selvittämään, mutta se oli riskirakennetta ja selviä viitteitä kosteusongelmalle oli. Eli asunto ei vaihtanut omistajaa.

Tässä yksi niistä monista erittäin surullisista tapauksistamme, jossa olemme Nexun kanssa olleet mukana:
Kotivinkissä artikkeli perheestä (2 aikuista + 7 lasta), joiden vain kolme vuotta vanhassa talossa Nexun kanssa käytiin. Ilmaisuja tuli paljon ja siitä lähti ongelmien selvittäminen, vaikka talotehdas ei koiran ilmaisuja halunnutkaan uskoa. Tutkimuksissa on nyt löytynyt raja-arvot ylittäviä mikrobiarvoja, jolloin tutkimuksista aiheutuneet kustannukset siirtyivät talotehtaalle. Se on vain pieni lohtu siinä, että koko perhe ehti sairastua.

Nexun löytöjen jälkeen jatkuneet tutkimukset ovat paljastaneet jatkotutkimuksissa koko ajan enemmän ja enemmän, ja tuonut karun totuuden, että taloon ei ole enään palaamista.

Linkki Kotivinkin lehtileikkeeseen >>

Kiitos Niina! Sulla on aivan mielettömän hyvä raportti, todella selkeä! Sitä on tosi helppo hyödyntää ja antaa kuntotarkastajalle, kun siitä ei tarvitse yhtään arvailla mitään, vaan selkeä toimintaehdotukset on siinä annettu. Pidin muutenkin sun ja Nexun työskentelystä ja liityn ehdottomasti ***** seuraksi suosittelemaan sua eteenpäin 🙂

Osto- myyntikohteisiin suositeltava järjestys on ottaa ensin koira ja sen jälkeen osaava kuntotarkastaja. Kuntotarkastaja pystyy sitten tutkimaan ja kommentoimaan mahdollisia ilmaisukohtia tarkemmin.

Vuoden 2015 arvostelut

Osallistuimme Nexun kanssa sisäilmasta sairastuneiden kanssa mielenilmaukseen. Miia, Oiva ja Toivo halusivat Nexun mukaan kuvaan, kun heitä haastateltiin ja kuvattiin Ilta-Sanomiin. Olemme Nexun kanssa olleet tutkimassa ja löytämässä sisäilmaongelman lähdettä heidän vanhasta asunnosta, sekä myös etsimässä heidän perheelle sisäilmaltaan hyvää kotia, joka myös löydettiin.
Linkit artikkeleihin:

Ilta-Sanomat

Toinen artikkeli

Kiitos Niina! Sulla on aivan mielettömän hyvä raportti, todella selkeä! Sitä on tosi helppo hyödyntää ja antaa kuntotarkastajalle, kun siitä ei tarvitse yhtään arvailla mitään, vaan selkeä toimintaehdotukset on siinä annettu. Pidin muutenkin sun ja Nexun työskentelystä ja liityn ehdottomasti ***** seuraksi suosittelemaan sua eteenpäin 🙂

Osto- myyntikohteisiin suositeltava järjestys on ottaa ensin koira ja sen jälkeen osaava kuntotarkastaja. Kuntotarkastaja pystyy sitten tutkimaan ja kommentoimaan mahdollisia ilmaisukohtia tarkemmin.

Tätä blogia kirjoittaa yksi Nexun asiakkaista. Hän kertoi, että tutkimukset ja purkamiset osoittivat koiran ilmaisut oikeiksi. Blogissa heidän surullisesta tarinastaan, maalaisunelmista ja ideoista, jotka muuttuivatkin painajaiseksi, kun ostettu koti olikin pommi.

“Emme tienneet tässä vaiheessa yhtään, kuin laajasta ongelmasta oli kyse ja mistä/miten lähtisimme asiaa tutkimaan purkamatta koko taloa. Tilasimme paikalle homekoiran, Nex:in Home-etsivistä, joka asiantuntevan ohjaajansa Niinan kanssa kävi talomme läpi, merkkauksia tulikin useaan kohtaan. Home-etsivän nettisivut löytyy tästä. Ymmärsimme ongelmakohtia olevan paljon…”

Tutustu blogiin >>

Vuoden 2014 arvostelut

Nex oli tutkimassa linja-autoa, seuraavana päivänä sain meilin jossa valokuvia ja viesti:

Hei, otettiin lattiamattoa auki homekoiran merkkaamalta kohdalta. Matossa ja vanerissa on selviä tummentumia juuri noilla kohtaa. Kyseisessä kohdassa on taitos vanerissa, josta lähtenyt ilmeisesti kostumaan.

Kävit syksyllä Nexun kanssa meillä. Teetettiin tutkimuksia, talosta löytyi lukuisten hiirenpesien lisäksi kosteusvaurioita mm. niistä kohdista, jotka Nexu merkkasi. Hyvä Nexu! Kiitos vielä kun kävitte ja hyvää kevättä.

Kyseessä vanhempi omakotitalo, johon uudet asukkaat oli vasta muutama kuukausi sitten muuttaneet asumaan. Perheelle alkoi tulla vakavia oireita muuton jälkeen. Oireet olivat sisäilmaongelmaiselle kohteelle hyvin tyypillisiä. Nex teki taloon paljon ilmaisuja, niin ala- kuin yläpohjaan kohdistuneita. Talosta löytyi jatkotutkimuksissa niin isoja vaurioita, että siihen haetaan nyt kaupanpurkua.

Viesti perheeltä, joka käyntimme jälkeen sai varmistusta epäilyilleen ja oireilleen vuokra-asunnossaan. Käyntimme jälkeen he saivat lisätietoa asioista ja laittoivat asiat rullaamaan eteenpäin. Nyt he voivat paremmin ja oireet helpottaneet:

Kiitos teille Nexun kanssa. Ei olla oltu kukaan kipeenä muuton jälkeen. Vaikka on oikein flunssakausikin! 🙂

Kiitos Nexulle ja Sinulle… Olen ikuisesti kiitollinen avustanne. Saattaapa olla , että Nexun ansiosta olen ylipäätään hengissä. Toki kiittäminen myös Juha Tuulta ammattimaisesta tutkinnasta. Työterveyslaitoksen ja vakuutusyhtiön ammattiastmadiagnoosi jo olemassa, merkittävään kuulonalenemaan saatu jo kuulokojeet, allergiset anafylaktiset reaktiot lakanneet, huimaus- ja väsymys helpottanut, lihas- ja nivelkivut jokapäiväinen riesa johon lääkitystä etsitään, mutta lohtuna uusi ihana toimisto jossa oireet helpottaneet ja jonka Nexukin kävi toteamassa hyväksi työtilaksi meille jatkossa. LÄMMIN KIITOS VIELÄ KERRAN.

Kohde oli vanhemman toimistorakennuksen ylin kerros. Jotkut työntekijät oireilivat siellä paljon. Nex teki tiloihin paljon etenkin ylöspäin kohdistuneita ilmaisuja, mutta myös ikkunoihin ja lattiaan (2EH). Vakatuuli Oy suoritti tutkimuksia tiloissa. Yritys vaihtoi toisiin tiloihin, jonne ennen muuttoa Vakatuuli Oy kävi tekemässä sisäilmatutkimuksen ja Nex kävi myös kiertämässä tilan. Molemmat tutkimukset näyttivät vihreää valoa muutolle.

”Kiitokset tasokkaasta ja ripeästä toiminnasta, vinkeistä, tuesta ja hyvästä yhteistyöstä. Vaikutat aidosti asiasta kiinnostuneelta alasi huippuosaajalta ja olenkin jo suositellut sinua eräille toisillekin mahdollisille asiakkaille. Terveiset myös ihanalle Nexille! :)”

Tässä uudehkossa talossa ilmaisujen syyksi löytyi huonosti tehty ja tuulettuva alapohja, sekä huonosti tehdyt ja osittain kokonaan tekemättömät läpivientien tiivistykset. Alapohjassa oli voimakas homeen ja maanmikrobien haju, sekä kosteutta. Hyvänä puolena tässä oli se, että vika löytyi nyt todennäköisesti ajoissa eikä rakeenteellisia vaurioita ole kerinnyt taloon tulla.

Vuoden 2013 arvostelut

Viesti perheeltä, joiden uudehkossa rivitaloasunnossa kävimme harjoittelemassa etsintää kun aloittelimme tätä hommaa. Asunnossa oli käynyt toinen homekoira, terveystarkastajia sekä muita rakennusalan ihmisiä, jotka eivät vikaa löytäneet. Nex teki useamman ilmaisun. Nyt kun asunnossa löydetty vikoja ja korjattavia asioita, on sovittu uudesta tarkatuskäynnistä.

Nex ja Niina, kiitos kun kävitte <3 Saitte aikaan hätkähdyttäviä tuloksia. Hyvin ristiriitaisia kenenkään muun tutkijan tai tahon tulosten kanssa. Vierailustanne on aikaa ja aina vain vahvemmin uskon Nexin nenään ja merkkauksiin. Tie on ollut pitkä, mutkia ja möykkyjä pullollaan. Mutta ikävä teitä kohtaan kasvaa kasvamistaan. Sovittaisiinko uusi käynti?

Oli helpottavaa saada vahvistus home-epäilyksellemme, sillä olimme pohtineet tätä ikävää asiaa jo pidemmän aikaa. Koira ja omistaja toimivat ammattitaitoisesti ja huolellisesti. Kaiken lisäksi saimme vinkkejä, joilla pääsimme asiassa nopeasti eteenpäin. Suosittelemme!

Sain insinööritoimiston tekemän raportin asiakkaalta, jonka vanhemmassa omakotitaloasunnossa Nex ilmaisi yläkerrassa ylöspäin kohti kattoa useammasta kohdin. Nexun ilmaisujen perusteella tehtiin asunnon kattoon jatkotutkimuksia. Ilmaisukohtia hyväksikäyttämällä otettiin neljä materiaalinäytettä, jotka viljeltiin laboratoriossa. Kaikissa neljässä näytteessä oli home-, hiiva- ja bakteerikasvustoa. Kolmessa näytteessä viranomaisten antama raja-arvo ylittyi. Eri näytteiden viljelytuloksista löytyi: Phialophra, Sporobolomyces, Aspergilus Penicilloides, Acremonium homeita, jotka ovat luokiteltu kosteusvaurioon viittaaviksi homeiksi. Sekä Aureobasidium ja Aspergilus Niger homeita, joiden indikaattorimerkitystä kosteusvaurioihin ei ole vielä varmennettu. Lisäksi oli vielä Penicilliumia joka tunnetaan ensilinjan homeena kosteusvaurioissa ja sillä on useita tunnettuja toksiineja tuottavia kantoja, ja Cladosporiumia joka on allergisoiva. (Vaikka kaksi viimeisintä kasvavatkin hyvin kosteusvauriokohdissa, niitä ei kosteusvaurioindikaattoriksi lueta, koska niitä esiintyy myös luonnossa ja sisäilmassa. Vaikka näitä homeita esiintyykin luonnossa ja sisäilmassakin paljon, kosteusvauriokohdassa kasvaessaan niiden merkitys muuttuu ja ne voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia.)

Olin aivan otettu kun Nex sai jouluna postia kiitoksena homekartoituksessa tehdystä hyvästä työstä. Asukkaat olivat hyvillään, koska Nexun ylöspäin suuntautuneiden ilmaisujen perusteella löytyi vintiltä vesivauriojälkiä, kastunutta villaa ja ilmaisukohdissa oli juuri vintiltä ilmavuotokohtia asuntoon.

Media

KUVIA ILMAISUJEN JÄLKEEN SILMÄMÄÄRÄISESTI LÖYDETYISTÄ VAURIOKOHDISTA:

Koira ilmaisi tässä asunnossa useassa kohdin ulkoseinillä ylöspäin kohdantaen.

Yläpohjan huono tuulettuvuus ja katon pienet vesivauriot oli tehnyt tehtävänsä.

Koira teki tässä kerrostaloasunnossa ulkoseinien pylväiden viereen lattiaan ilmaisuja.

Laminaatin alta löytyi pahat lattian ja parketin kosteus- ja mikrobivauriot.

Koira ilmaisi asunnossa hormin juurella ylöspäin.

Yläpohjasta löytyi kosteusvaurioita ja isoja mikrobikasvustoja hormin viereisistä puista.

Koira ilmaisi tässä asunnossa paljon lattioita, niin keskeltä lattiaa kuin seinän vieriltä. Asunnossa on maanvastainen laatta.

Muovimaton alta paljastui kosteusvaurio jälkiä ulkoseinän viereltä. Muovimatto ja lattia haisi hyvin pahalle -> todennäköisesti 2 -Etyyliheksanolia.

Koira teki tässä asunnossa ylöspäin kohdennettuja ilmaisuja erityisesti talon päädyissä.

Yläpohjasta erityisesti juuri talon päädyistä löytyi kattotuoleista mikrobikasvustoa.

Koira ilmaisi asunnossa ulkokulmiin ylöspäin kohdentaen.

Yläpohjasta löytyi erityisesti ulkokulmista kattolaudoista kosteusvauriota ja mikrobikasvustoja.

Kutsu home-etsiva apuun!