Home-etsivän 

blogi

Uusimmat artikkelit

ONKO HOMEKOIRISSA EROJA?  

Aivan kuten kuka tahansa voi ryhtyä kuntotarkastajaksi, niin myös homekoirayrittäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa. Kuntotarkastajissa ja -tutkijoissa on paljon eroja, jotkut ovat työssään tarkkoja, kun taas toiset eivät ole yhtä huolellisia, myös heidän raporteissa on suuria eroja. Lisäksi kaikki kuntotarkastajat ja -tutkijat eivät tunnista tai tunnusta sisäilmasta johtuvia ongelmia, varsinkaan sitä, että pienetkin mikrobikasvustot, tai esimerkiksi alapohjasta ja maaperästä sisäilmaan kulkeutuvat mikrobikaasut voivat aiheuttaa oireita ja sairastumista. Nämä samat erot näkyvät myös homekoirayrittäjien keskuudessa, ohjaajissa, koirien koulutusmenetelmissä, tarkkuudessa, työskentelytavoissa ja raportoinnissa.

Homekoirien työskentelyssä on isoja eroja.

Homekoirien koulutustavoissa on isoja eroja ja nämä erot vaikuttavat koirien tarkkuuteen sekä työskentely- ja ilmaisutapoihin. Esimerkiksi osa koirista ilmaisee aina lattiakaivot – osalta lattiakaivojen “perus mikrobihajut” on opetettu pois. Osa koirista tekee vain yksittäisen ilmaisun vauriokohdassa on vaurio isolla tai pienellä alueella – osa koirista on opetettu ilmaisemaan hajun laajuutta. Osa koirista ei osaa ilmaista katolta/ylhäältä päin tulevia hajuja – osa on opetettu ilmaisemaan myös katto-ongelmia ylöspäin kohdistaen. Osa koirista ilmaisee myös VOC -hajuja. 


Koska homekoirien työskentely- ja ilmaisutavoissa on niin suuria eroavaisuuksia, ovat myös eri homekoirayritysten raportit hyvin erilaisia. On ymmärrettävää, että tutkijat ovat koirien perässä tuskastuneita. Siksi olisi tärkeää, että tutkija, joka koiran perässä tutkimuksia tekee, olisi tietoinen kyseisen koiran työskentelytavoista. Parhaimpaan lopputulokseen pääsisi, jos tutkija olisi joskus tutkittavassa kohteessa seuraamassa koirakon työskentelyä, näin hänen olisi helpompi ymmärtää myös raporttia. Aina seuraamaan tuleminen ei ole mahdollista, mutta vähintä mitä tutkija voisi tehdä, on soittaa koiraohjaajalle ja käydä raporttia läpi homekoiraohjaajan kanssa, varsinkin jos kyse uudesta homekoirakosta tälle tutkijalle.


Miten Home-etsivän homekoirat sitten työskentelee?

Home-etsivän homekoirat on todettu useiden eri rakenne- ja sisäilmatutkijoiden jatkotutkimusten perusteella hyvin tarkoiksi. Ne on myös opetettu ilmaisemaan hajun laajuutta. Esim. yksittäinen ilmaisu putkenläpivientiin tai johonkin saunan kynnykseen olisi Home-etsivän homekoirilta ns. hyvä ilmaisu, ja viite siitä että isompaa ei asunnossa ole, ja koirat ovat lähteneet ilmaisemaan pienempiä/pistemäisiä mikrobihajun määriä. Eli kaikki ilmaisut eivät tarkoita, että kohde on “homeessa”, vaan koirien työskentelystä seurataan kuinka paljon ilmaisuja tulee ja mihin niitä tulee.
 

Mitä hyötyä tästä hajun laajuuden ilmaisemisesta on? Kun Home-etsivän homekoirat lähtevät kohteessa etsimään, ne etsivät ensin isompia ja laajempia hajualueita. Jos niitä ei ole, alkavat ne etsimään pienempiä ja pistemäisiä mikrobihajukohtia. Esim. valesokkelitalossa, jossa rakenteen riski on toteutunut ja ulkoseinän rakenteessa on mikrobikasvua, ei mikrobihaju tule sisäilmaan vain yhdestä kohdin, vaan koko seinärakenteen laajuudelta on mikrobihajua. Mikrobihajut pääsevät sisäilmaan rakenteen eri saumakohdista, esim. laatan ja seinärakenteen saumoista, ikkunan- ja ovienkarmien saumoista, yms. Tällöin Home-etsivän homekoirat ilmaisevat ulkoseinälle kohdentaen puolen metrin – metrin välein, missä vain ulkoseinälle pääsevät. Tästä osaan jo tietää, ettei kyse ole pistemmäisestä hajukohdasta esim. pistorasiasta tai ulkokulmasta tulevasta ilmavuodosta, vaan koko seinärakenteessa on mikrobihajua laajemmin.

Home-etsivän homekoirat eivät ilmaise lattiakaivoja, kukkien multaa, polttopuita, korvausilmaventtiilin kautta tulevaa ulkoilman mikrobeja, tmv… Nämä voidaan opettaa koiralta pois, ns. ”sammuttaa”, ja painottaa ilmaisut kosteusvaurioindikaattoreihin.

Home-etsivän homekoirat on myös opetettu kohdistamaan ilmaisut etsittävän hajun suuntaan, eli jos mikrobihajua tulee ylhäältäpäin, niin koirat ilmaisevat sitä ylöspäin. Näin on saatu esim. useampia kattovaurioita kiinni.
Lisäksi Home-etsivän homekoirat eroavat useimmista muista homekoirista siinä, että niille on opetettu VOC -yhdiste 2 -etyyliheksanoli (2EH). Se on pieninäkin määrinä oireita aiheuttava ja sitä on mukana useissa eri sisäilmaongelmia aiheuttavissa kosteuden aiheuttamissa vaurioissa, tai muovimattojen ja askeläänieristeiden hajoamistuotteena.

Jos googlaat esim: 2-etyyliheksanoli sisäilmassa, löydät monta artikkelia asiasta.

Jos sinulle tulee kysyttävää Home-etsivän koirista, minulle saa soittaa, vastailen mielelläni kysymyksiin ja kerron lisää.  040 724 4722 / Niina,

Home-etsivän ho´mekoira
Homekoira Nex ilmaisee ylöspäin
Home-etsivän homekoira
Homekoira Bono ilmaisee ylöspäin
Home-etsivän homekoira
Homekoira Tähti ilmaisee ylöspäin
Soita 040 724 4722