Homekoira - Home-etsivä logo

Homekoirakokemuksia ja asiakkaidemme palautetta meistä

Olemme saaneet asiakkailtamme paljon positiivista palautetta ja hyviä kokemuksia homekoiratutkimuksistamme sekä erityistä kiitosta selkeistä raporteista ja konkreettisista jatkotoimenpideohjeista. Tässä muutamia viestejä asiakkailtamme ja kertomuksia erilaisista tutkimuskohteistamme:

v. 2018

Loppuvuodesta kaksi asiakasta sai kaupanpurun, toinen jopa pelkän koiratutkimuksen avulla! Alla toisen asiakkaan viesti, heidän tapauksessa olimme isossa roolissa kaupanpurun onnistumisessa ilman oikeudenkäyntiä:

 

“Moikka!

Hometalon kaupanpurku tehtiin eilen!!! Meni jännäksi vielä viime metreillä, mutta nyt nimet on papereissa! Saadaan aloittaa uusi vuosi (puhtaalta) homeettomalta pöydältä! Iso kiitos sinulle, Nexulle ja Bonolle! Voi olla, että olisimme jumissa asian kanssa vieläkin, jos heidän epärehellisyytensä ei olisi selvinnyt. Kiitos!”

 

“Täytyy olla ainakin toistaiseksi hyvin kiitollinen siitä, että taloyhtiö on ottanu ongelman vakavasti ja yrittää keksiä ratkaisukeinoja. Tämä kun ei ole joka taloyhtiössä mitenkään itsestäänselvyys. Ja iso kiitos sinun kattavalle ja pätevälle raportille, sehän tämän kelkan hurautti liikkeelle.

Ihanaa syksyä sinulle ja karvaturreille! Teette tärkeää työtä. :)”

 

“Kävitte joulukuussa tutkimassa *****:lla erillistalon, jota olimme ostamassa. Onneksi tulitte, ja onneksi tajuttiin vaatia kunnon kuntotarkastus ennen kauppoja! Mehän siis todella vetäydyttiin löydösten takia kaupoista pois. Ja kuluitta, kuten meidän kaupanehdoissa olikin. Mutta suurkiitos sinulle ja koirille, sekä Arille, ei laitettu rahojamme hometaloon kiinni! Meille siis kävi hyvin! :)”

Paras tapa homekoirien työn tason tarkastukseen ja laadun ylläpitämiseen, on yhteistyö asiakkaiden ja sisäilma-asiantuntijoiden kanssa. Kun saamme koiratutkimuksen jälkeen tulokset rakenneavauksista, se kertoo koirien osaamistasosta parhaiten.

 

Kiitos jälleen asiakkaallemme, sain häneltä meilin ja RTA:n tutkimusraportin, jossa oli tutkittu Nexun ja Bonon ilmaisukohtia. Kuusi näytettä oli otettu, joista
4:ssä selvä mikrobikasvu materiaalissa,
1:ssä epäily mikrobikasvusta (paljon sädesientä),
1:ssä ei mikrobikasvua materiaalissa (vähän homeita ja yksi sädesienipesäke).
Lisäksi havaittu muut ongelma, josta ei tarvinnut näytettä, koska mikrobikasvu oli silmin nähtävissä.

Eli voin olla jälleen tyytyväinen koirieni työskentelyyn 

Raportissa oli hyvä kuva, jonka sain jakaa myös teille. Asia, josta kirjoitan myös raportissani: Mikrobikasvua ei näe välttämättä silmin!
Yläpuolisen kuvan puruista näkee, että siinä tummentumaa ja hajukin kertoi ongelmasta. Alapuolisen kuvan purut ovat oikein hyvän näköisiä, eikä ympäröivissä materiaaleissakaan näy kosteuden aiheuttamaa ongelmaa, eikä hajua ollut.
SILTI molemmissä on “selvää mikrobikasvua materiaalissa”. Tämä ei ole mikään erikoisuus, vaan ihan yleinen asia erityisesti puru- ja villaeristeissä.

v. 2017

Olemme olleet lehdissä, radiossa ja televisiossa. Nyt pääsimme kirjaan!
Homeäidin päiväkirja on saanut paljon kiitosta, erityisesti niiltä ihmisiltä jotka ovat kaivanneet apua ja vertaistukea omaan hometalokohtaloonsa.

Kävimme Susannan perheen asunnossa sen jälkeen, kun asunto oli remontoitu ja perhe muuttanut takaisin asuntoon. Heillä oli oireita, mutta eivät voineet uskoa niitä, koska asuntohan oli remontoitu lähes kokonaan ja tiivistetty naapuriasunnoista. Koiratutkimuksen avulla he halusivat nähdä voiko asunto edelleen olla syynä oireisiin. Ja olihan se. Remontti ei valitettavasti ollut onnistunut.

Vaikka tämä case päättyi ostajan kannalta hyvin, voittajaa näissä ei ole. Nämä ovat erittäin raskaita ja surullisia tapahtumia. Terveydellisiä ja taloudellisia isoja jälkiä näistä jää kuitenkin loppu elämäksi…

Näytteitä tässä kohteessa otettiin koirien ilmaisujen mukaan 15 kpl -> 13:ssa oli selvä viite vauriosta, 1:ssä oli epäilty viite vauriosta, 1:ssä oli mikrobeja, mutta raja-arvot eivät ylittyneet. Kohde oli vaikea jälkeenpäin rakennettuine laajennuksineen ja lämpimine ullakkotiloineen. Ilmaisuja tuli erikoisiin paikkoihin, esim. välipohjaa kohden, mutta sieltäkin löytyi selvä viite vauriosta.

“Tilattiin Talokki tekemään lisätutkimuksia raporttisi perusteella. Heillä vierähtikin kaksi päivää asuntoa tutkiessa, se kun oli monimutkainen ja koirien ilmaisuja oli todella laajasti.
Laitan sinulle mikrobilöydökset liitteenä jos niistä on sinulle hyötyä näin ammattimielessä. (15 näytteestä 13:sta löytyi selvä mikrobikasvusto) Löydökset ja lopullinen raportti oli melko surullista luettavaa. Talokki oli todella perusteellinen, kalliiksi tuli mutta tarkka ja ammattitaitoinen raportti pelasti meidät. Lakimiehemme kehui myös sinun tekemää raporttia erittäin hyvin tehdyksi. Hän oli sitä mieltä, että sillä olisi ollut painoarvoa myös oikeudessa, jos sinne asti olisi päädytty. Meille kävi siis niin, että saimme neuvoteltua lakimiesten välityksellä kaupanpurun. Onnistuimme valitsemaan myös hyvän lakimiehen. Se oli kyllä melkoinen jännitysnäytelmä ja sai pitää pään kylmänä, jotta päästiin hyvään lopputulokseen. Meille kun selvisi paljon muitakin asioita kun sisäilmaongelmat. Joten iso kiitos vielä sinulle ja ihanille ammattitaitoisille koirillesi!”

Tein juuri 500:nen raporttimme, joten kohteita meille on kertynyt jo lähemmäs kuudetta sataa. Pitäisi olla iloinen, kun on ollut töitä, mutta neljän vuoden aikana olemme olleet mukana niin surullisissa ”tarinoissa” ja perheiden ahdingoissa, että asia laittaa vain surulliseksi ja vihaiseksi.

Jotain mitä en voi ymmärtää, on kuntotarkastetut hyvä kuntoiset kohteet, jotka ei sitä olekaan, sekä uusien talojen ongelmat, erityisesti ne ”avaimet käteen” -pakettitalot, niissä sairastuu perheitä tosi pahoin. Miksi rakennuttajat ja talotehtaat eivät halua tutkia sitä mikä ja miksi heidän rakentamat talot sairastuttavat niin pahasti? Miksi rakentajilla ei ole isompaa vastuuta tekemisistään? Miten he voivat nukkua yönsä, kun lapsia sairastuu heidän rakentamissa rakennuksissa?

Kuvan kohde ei ollut uusi talo, ja tässä kohteessa kävi hyvin. Asukkaat huomasivat pian muuton jälkeen hajua ja oireilua, ja alkoivat onneksi nopeasti selvittämään asiaa. He saivat tutkimusten jälkeen kaupanpurun ilman oikeuskäsittelyjä.

Kuvassa koirien ilmaisemia alueita ja RTA:n ottamia näytteitä koirien ilmaisemilta kohdilta. Punaiset tarkoittavat materiaalinäytteitä eri kohdista rakennetta, joissa todettu mikrobinäytteessä ”selvä viite mikrobivauriosta”, joissa siis ns. raja-arvot ylittyneet. Ja keltaiset ovat ”epäilty viite vauriosta”, joissa mikrobeja paljon ja myös kosteusvaurioindikaattorimikrobeja, mutta raja-arvo ei ole ylittynyt.

Kohde oli melko iso ja laajennuksissa oli tehty useampia eri rakenneratkaisuja. Ongelmaa oli mm. alapohjassa pahoin ja laajasti, mutta hyvin koirat saivat alapohjaongelmien lisäksi eroteltua mm. seinillä olevia ongelmia.

 


Kuvassa Home-etsivän homekoirien ilmaisut, näytteenottopaikat ja näytteiden tulokset.

“Hei Niina, laitan sinulle viestiä, ihan vain halutessani taas kiittää sinua.

Sain raportin isännöitsijältä kellarin tilanteesta.
Aivan uskomattoman tarkkaa tämä teidän koirien työskentely. Sinullahan ei ollut tosiaan mitään aavistusta, missä nämä vauriot ovat, mutta koirat ovat tosi tarkasti merkanneet kohdat, joissa vesi tuli alas, ja missä nyt mielestäni on kasvustoa. Laitan liitteeksi kuvat näistä. Ihan vaan jos sattuu kiinnostamaan..  :)”

“Asuimme ostamassamme 70-luvun omakotitalossa reilun vuoden, jonka jälkeen aloimme oireilla tyypillisillä sisäilmaoireilla, kuten toistuvat flunssat, poskiontelon tulehdukset, väsymys jne. Meillä kävi Niina Siljander homekoirien kanssa ja koirat tekivät merkkauksia lattioihin, ulkoseiniin ja kattoon. Sen jälkeen meillä kävi RTA, joka otti näytteet merkatuista kohdista. Lähes jokaisesta näytteestä löytyi mikrobeja. Otimme lakimiehen, jonka avulla saimme neuvoteltua kaupan purun myyjien kanssa. Iso kiitos Niinalle ja koirille avusta!

Terkuin Katja”

v. 2016

Siuntion kunta on käyttänyt useammassa kohteessa Nexun ja Bonon tarkkoja neniä.

Saimme Siuntion kunnan tekniseltä johtajalta meilitse kiitosta minun ja koirien avusta, siitä että olemme olleet suurena apuna ongelmien paikallistamisessa. Nexua ja Bonoa on käytetty apuna riskirakenteiden kartoituksen tekemiseen ja vauriokohteiden paikantamiseen todella hyvällä menestyksellä ja osumatarkkuudella.

“Raportin mukaan koululta otetuista 48 näytteestä vain kaksi oli puhtaita. Tutkimusraportin mukaan mikrobien kirjo oli laaja ja mukana oli useita kosteusvaurioindikaattorilajeja.”
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201702152200070475_uu.shtml

Osallistuimme Nexun kanssa sisäilmasta sairastuneiden kanssa mielenilmaukseen. Miia, Oiva ja Toivo halusivat Nexun mukaan kuvaan, kun heitä haastateltiin ja kuvattiin Ilta-Sanomiin. Olemme Nexun kanssa olleet tutkimassa ja löytämässä sisäilmaongelman lähdettä heidän vanhasta asunnosta, sekä myös etsimässä heidän perheelle sisäilmaltaan hyvää kotia, joka myös löydettiin.
www.is.fi/kotimaa/art-2000001255406.html
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000001255406.html

Saimme meilin asiakkailtamme, jotka olivat vuokralla kolmikerroksisessa rivitaloasunnossa. Se kuului näin:

“Moikka!
Sanat eivät riitä kertomaan miten kiitollisia olemme, että olette olemassa. Osa koirien merkkaamista kohdista avattiin ja löytyi oikein cocktail mikrobeja, myös myrkyllisiä, ja ilmasta myös sädesientä.
Osan paikoista jättivät avaamatta esim. saunan ja takan takaa jossa koirat riemastuivat, mutta varmaan vuokraisäntä yritti säästää… Olen kehunut teitä joka paikkaan!
Me onneksi olemme kuukauden asuneet muualla, mutta korvausväännöt edelleen kesken. Saattaa olla, että oikeuteen asti päästään… Kyllä sulla on osaavat ja tarkkanenäiset työkaverit.”

Tätä blogia kirjoittaa yksi Nexun asiakkaista. Hän kertoi, että tutkimukset ja purkamiset osoittivat koiran ilmaisut oikeiksi. Blogissa heidän surullisesta tarinastaan, maalaisunelmista ja ideoista, jotka muuttuivatkin painajaiseksi, kun ostettu koti olikin pommi.

“Emme tienneet tässä vaiheessa yhtään, kuin laajasta ongelmasta oli kyse ja mistä/miten lähtisimme asiaa tutkimaan purkamatta koko taloa. Tilasimme paikalle homekoiran, Nex:in Home-etsivistä, joka asiantuntevan ohjaajansa Niinan kanssa kävi talomme läpi, merkkauksia tulikin useaan kohtaan. Home-etsivän nettisivut löytyy tästä. Ymmärsimme ongelmakohtia olevan paljon…”
http://sairaankauniskoti.blogspot.fi/

v. 2015

”KIITOS NEX!!! Estit meitä ostamasta hometaloa. Ei mennyt rahat eikä terveys <3”

Tässä kohteessä oli jo kuntotarkastus tehty. Ostajien sukulainen saikin yllättäen asunnossa oireita, ja juuri ennen ostohetkeä se käytiin vielä Nexun kanssa läpi. Kohteeseen tuli kolmelle alueelle ilmaisuja. Kahdessa kohdassa ilmaisujen syy löydettiin ja kosteusvaurio pystyttiin varmentamaan ihan silmämääräisesti. Kolmatta aluetta ei ilman rakennetutkimuksia ja -avauksia olisi pystynyt selvittämään, mutta se oli riskirakennetta ja selviä viitteitä kosteusongelmalle oli. Eli asunto ei vaihtanut omistajaa.

”Kiitos Niina! Sulla on aivan mielettömän hyvä raportti, todella selkeä! Sitä on tosi helppo hyödyntää ja antaa kuntotarkastajalle, kun siitä ei tarvitse yhtään arvailla mitään, vaan selkeä toimintaehdotukset on siinä annettu. Pidin muutenkin sun ja Nexun työskentelystä ja liityn ehdottomasti ***** seuraksi suosittelemaan sua eteenpäin :)”

Osto- myyntikohteisiin suositeltava järjestys on ottaa ensin koira ja sen jälkeen osaava kuntotarkastaja. Kuntotarkastaja pystyy sitten tutkimaan ja kommentoimaan mahdollisia ilmaisukohtia tarkemmin.

Tässä yksi niistä monista erittäin surullisista tapauksistamme, jossa olemme Nexun kanssa olleet mukana:
Kotivinkissä artikkeli perheestä (2 aikuista + 7 lasta), joiden vain kolme vuotta vanhassa talossa Nexun kanssa käytiin. Ilmaisuja tuli paljon ja siitä lähti ongelmien selvittäminen, vaikka talotehdas ei koiran ilmaisuja halunnutkaan uskoa. Tutkimuksissa on nyt löytynyt raja-arvot ylittäviä mikrobiarvoja, jolloin tutkimuksista aiheutuneet kustannukset siirtyivät talotehtaalle. Se on vain pieni lohtu siinä, että koko perhe ehti sairastua.

Nexun löytöjen jälkeen jatkuneet tutkimukset ovat paljastaneet jatkotutkimuksissa koko ajan enemmän ja enemmän, ja tuonut karun totuuden, että taloon ei ole enään palaamista.
http://www.kotivinkki.fi/perhe-ja-parisuhde/pakettitalo-olikin-homepommi

v. 2014

 

”Kiitos Nexulle ja Sinulle… Olen ikuisesti kiitollinen avustanne. Saattaapa olla , että Nexun ansiosta olen ylipäätään hengissä. Toki kiittäminen myös Juha Tuulta ammattimaisesta tutkinnasta. Työterveyslaitoksen ja vakuutusyhtiön ammattiastmadiagnoosi jo olemassa, merkittävään kuulonalenemaan saatu jo kuulokojeet, allergiset anafylaktiset reaktiot lakanneet, huimaus- ja väsymys helpottanut, lihas- ja nivelkivut jokapäiväinen riesa johon lääkitystä etsitään, mutta lohtuna uusi ihana toimisto jossa oireet helpottaneet ja jonka Nexukin kävi toteamassa hyväksi työtilaksi meille jatkossa. LÄMMIN KIITOS VIELÄ KERRAN.”

Kohde oli vanhemman toimistorakennuksen ylin kerros. Jotkut työntekijät oireilivat siellä paljon. Nex teki tiloihin paljon etenkin ylöspäin kohdistuneita ilmaisuja, mutta myös ikkunoihin ja lattiaan (2EH). Vakatuuli Oy suoritti tutkimuksia tiloissa. Yritys vaihtoi toisiin tiloihin, jonne ennen muuttoa Vakatuuli Oy kävi tekemässä sisäilmatutkimuksen ja Nex kävi myös kiertämässä tilan. Molemmat tutkimukset näyttivät vihreää valoa muutolle.

Nex oli tutkimassa linja-autoa, seuraavana päivänä sain meilin jossa valokuvia ja viesti:

”Hei, otettiin lattiamattoa auki homekoiran merkkaamalta kohdalta. Matossa ja vanerissa on selviä tummentumia juuri noilla kohtaa. Kyseisessä kohdassa on taitos vanerissa, josta lähtenyt ilmeisesti kostumaan.”

Viesti perheeltä, joka käyntimme jälkeen sai varmistusta epäilyilleen ja oireilleen vuokra-asunnossaan. Käyntimme jälkeen he saivat lisätietoa asioista ja laittoivat asiat rullaamaan eteenpäin. Nyt he voivat paremmin ja oireet helpottaneet:

”Kiitos teille Nexun kanssa. Ei olla oltu kukaan kipeenä muuton jälkeen. Vaikka on oikein flunssakausikin! :)”

”Kävit syksyllä Nexun kanssa meillä. Teetettiin tutkimuksia, talosta löytyi lukuisten hiirenpesien lisäksi kosteusvaurioita mm. niistä kohdista, jotka Nexu merkkasi. Hyvä Nexu! Kiitos vielä kun kävitte ja hyvää kevättä.”

Kyseessä vanhempi omakotitalo, johon uudet asukkaat oli vasta muutama kuukausi sitten muuttaneet asumaan. Perheelle alkoi tulla vakavia oireita muuton jälkeen. Oireet olivat sisäilmaongelmaiselle kohteelle hyvin tyypillisiä. Nex teki taloon paljon ilmaisuja, niin ala- kuin yläpohjaan kohdistuneita. Talosta löytyi jatkotutkimuksissa niin isoja vaurioita, että siihen haetaan nyt kaupanpurkua.

”Kiitokset tasokkaasta ja ripeästä toiminnasta, vinkeistä, tuesta ja hyvästä yhteistyöstä. Vaikutat aidosti asiasta kiinnostuneelta alasi huippuosaajalta ja olenkin jo suositellut sinua eräille toisillekin mahdollisille asiakkaille. Terveiset myös ihanalle Nexille! :)”

Tässä uudehkossa talossa ilmaisujen syyksi löytyi huonosti tehty ja tuulettuva alapohja, sekä huonosti tehdyt ja osittain kokonaan tekemättömät läpivientien tiivistykset. Alapohjassa oli voimakas homeen ja maanmikrobien haju, sekä kosteutta. Hyvänä puolena tässä oli se, että vika löytyi nyt todennäköisesti ajoissa eikä rakeenteellisia vaurioita ole kerinnyt taloon tulla.

v. 2013

 

Viesti perheeltä, joiden uudehkossa rivitaloasunnossa kävimme harjoittelemassa etsintää kun aloittelimme tätä hommaa. Asunnossa oli käynyt toinen homekoira, terveystarkastajia sekä muita rakennusalan ihmisiä, jotka eivät vikaa löytäneet. Nex teki useamman ilmaisun. Nyt kun asunnossa löydetty vikoja ja korjattavia asioita, on sovittu uudesta tarkatuskäynnistä.

”Nex ja Niina, kiitos kun kävitte <3 Saitte aikaan hätkähdyttäviä tuloksia. Hyvin ristiriitaisia kenenkään muun tutkijan tai tahon tulosten kanssa. Vierailustanne on aikaa ja aina vain vahvemmin uskon Nexin nenään ja merkkauksiin. Tie on ollut pitkä, mutkia ja möykkyjä pullollaan. Mutta ikävä teitä kohtaan kasvaa kasvamistaan. Sovittaisiinko uusi käynti?

Olin aivan otettu kun Nex sai jouluna postia kiitoksena homekartoituksessa tehdystä hyvästä työstä. Asukkaat olivat hyvillään, koska Nexun ylöspäin suuntautuneiden ilmaisujen perusteella löytyi vintiltä vesivauriojälkiä, kastunutta villaa ja ilmaisukohdissa oli juuri vintiltä ilmavuotokohtia asuntoon.

Sain insinööritoimiston tekemän raportin asiakkaalta, jonka vanhemmassa omakotitaloasunnossa Nex ilmaisi yläkerrassa ylöspäin kohti kattoa useammasta kohdin. Nexun ilmaisujen perusteella tehtiin asunnon kattoon jatkotutkimuksia. Ilmaisukohtia hyväksikäyttämällä otettiin neljä materiaalinäytettä, jotka viljeltiin laboratoriossa. Kaikissa neljässä näytteessä oli home-, hiiva- ja bakteerikasvustoa. Kolmessa näytteessä viranomaisten antama raja-arvo ylittyi. Eri näytteiden viljelytuloksista löytyi: Phialophra, Sporobolomyces, Aspergilus Penicilloides, Acremonium homeita, jotka ovat luokiteltu kosteusvaurioon viittaaviksi homeiksi. Sekä Aureobasidium ja Aspergilus Niger homeita, joiden indikaattorimerkitystä kosteusvaurioihin ei ole vielä varmennettu. Lisäksi oli vielä Penicilliumia joka tunnetaan ensilinjan homeena kosteusvaurioissa ja sillä on useita tunnettuja toksiineja tuottavia kantoja, ja Cladosporiumia joka on allergisoiva. (Vaikka kaksi viimeisintä kasvavatkin hyvin kosteusvauriokohdissa, niitä ei kosteusvaurioindikaattoriksi lueta, koska niitä esiintyy myös luonnossa ja sisäilmassa. Vaikka näitä homeita esiintyykin luonnossa ja sisäilmassakin paljon, kosteusvauriokohdassa kasvaessaan niiden merkitys muuttuu ja ne voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia.)

”Oli helpottavaa saada vahvistus home-epäilyksellemme, sillä olimme pohtineet tätä ikävää asiaa jo pidemmän aikaa. Koira ja omistaja toimivat ammattitaitoisesti ja huolellisesti. Kaiken lisäksi saimme vinkkejä, joilla pääsimme asiassa nopeasti eteenpäin. Suosittelemme!”

KUVIA ILMAISUJEN JÄLKEEN SILMÄMÄÄRÄISESTI LÖYDETYISTÄ VAURIOKOHDISTA: