Homekoira - Home-etsivä logo

Koiran hajuaisti on vertaansa vailla

Koiran hajun aistinelintä ja aistimistarkkuutta on tutkittu:

  • Koiran väitetään pystyvän aistimaan hajuja miljoona kertaa pienempinä annoksina kuin ihminen.
  • Koiran nenäontelon yläosan hajuja vastaanottava elin on noin 0,1 mm paksu aistin- ja tukisoluepiteeli. Ihmisellä vastaava kerros on 0,006 mm paksu.
  • Koiralla on noin 260 kertaa enemmän hajupisteitä kuin ihmisellä ja koiran aivojen hajukeskus on noin 14 kertaa suurempi kuin ihmisellä.
  • Koiralla on 300 miljoonaa hajureseptoria, kissalla 200 miljoonaa, ihmisellä vain 5 miljoonaa.
  • Koira pystyy erottelemaan jopa 2000 erilaista hajua.

Hajuaisti on koiran vahvin ja tärkein aisti. Hajujen avulla se kommunikoi ja saa tietoa ympäristöstään. Koiran hajumuistin tiedetään olevan erinomainen. Hajumuisti on olennainen tekijä juuri hajujen erottelukykyä tarvittaessa.

Hajuerottelukoulutus lyhyesti:

Hajuerottelukoulutuksen tarkoitus on opettaa koiralle haju, jonka se tunnistaa ja ilmaisee kaikkien muiden hajujen joukosta. Koulutus tehdään huolellisesti vaihe kerrallaan, koska tunnistettavat hajut eivät useinkaan ole koiralle luontaisesti mielenkiintoisia. Hajusta tehdään palkitsemisen avulla koiralle kiinnostava ja tavoiteltava asia. Sen jälkeen etsiminen sekä tunnistaminen ovatkin koiralle hauskaa ja motivoivaa työtä. Palkitseminen tehdään koiralle mieluisalla ruoalla. Ruoan saaminen ei kiihdytä koiraa (vrt. lelun heittäminen) eikä siten häiritse koiran työskentelyä, näin työskentelystä saadaan keskittynyttä, rauhallista ja tarkkaa.

Hajuerottelukoulutuksesta, hajuerottelukoulutuksen periaatteista ja mitä näytteitä Nexun koulutuksessa on käytetty, lue lisää täältä

Homekoiran hajuaistia on harjoitettu erityisesti tätä tehtävää varten

WinNovalla kouluttajinamme toimivat:

Keijo Kodis on pitkänlinjan saksanpaimenkoira ihminen. Hänellä on yli 27 -palvelusvuoden kokemus Niinisalossa koiranohjaajien ja virkakoirien kouluttamisesta puolustusvoimien sotakoirien koulutuskeskuksesta kouluttajana ja osaston johtajana. Erikoisetsintäkoirien koulutus keskittyi erityisesti ase- ja räjähdysaine-etsintä (AES arms, explosives-searching dog) ja huumekoirien kouluttamiseen. Armeijan aktiivipalveluksensa jälkeen vuonna 2004 hän perusti yrityksen KoDog, eli 10 vuotta Keijo on toiminut laho- ja homekoirayrittäjänä.

Tommy Wiren on toiminut yli 15 vuotta yrityksessään Trainer’s Choise eläinkouluttajana ja koulutusneuvojana Jaana Rajamäen kanssa. Tommyn koulutusperiaate perustuu operanttiin ehdollistamiseen, positiivisella vahvistamisella toivottua käytöstä.
Tommy tunnetaan myös ”Hienosti hihnassa” ja ”Koiralle koti” televisio-ohjelmista. Tommyn kirja ”Onnistu koirasi kouluttamisessa” julkaistiin vuonna 2012.

Hajuerottelukoulutuksen todistukset: