Homekoira - Home-etsivä logo

Tarkkavainuista home-etsintää pintoja rikkomatta

Miksi käyttää homekoiraa?

Homeen löytämiseksi ei ole vielä keksitty laitetta. Huoneistoon voi tehdä mm. kosteus-, ilmatila- ja lämpötilamittauksia, erilaisia sisäilmatutkimuksia (mm. VOC), mutta ne eivät aina välttämättä kerro homeen olemassa olosta. Tällä hetkellä oikein koulutetun homekoiran käyttö on ainoa tapa saada tietoon homeen olemassa olo pintoja rikkomatta. Kaikkia homekasvustoja ei pysty ihmisnenällä haistamaan eikä silmin näkemään, mutta koira haistaa nekin, kuin myös kuolleen/kuivuneen homekasvuston, jonka tiedetään tutkitusti voivan aiheuttaa oireita.

Epäiletkö homevauriota?

Kosteus- ja mikrobiongelmakohteissa asukkailla esiintyy usein pitkään jatkivaa oireilua, kuten: yskää, kurkun ärsytystä, nuhaa, päänsärkyä, poskiontelotulehduksia, korvien tukkoisuuta, silmäoireita, nivelkipuja, kuumeilua, yms. Myös epämääräiset hajut, esim. “mummolan/vanhan talon haju”, tunkkaisuus, kemikaalimainen haju huoneistossa voi olla merkki kosteus-/homevauriosta.

Suunnitteletko remonttia?

Asunnon remonttia suunniteltaessa on järkevää selvittää samalla mahdolliset homevauriot ja niiden laajuus, ja korjata ne kerralla. Esim. korjaamaton tai puutteellisesti remontoitu vesivahinko voi aiheuttaa rakenteiden homehtumista. Parhaimmat tulokset homekoirien käytöstä remonttikohteissa on saatu, kun tutkimus tehdään ennen remonttia ja uusinta tarkastus koirilla vielä ennen pintojen takaisin asentamista.

Oletko ostamassa tai myymässä asuntoa?

Ostettavan tai myytävän kiinteistön homekuntotarkastus on kaupan molempien osapuolien eduksi. Parhaimmat tulokset saadaan koiran ja osaavan sisäilma- ja rakennetutkijan yhteistyöstä. Ensin homekoiratutkimus, jonka jälkeen kuntotarkastaja tarkastaa mahdolliset ilmaisukohdat ja selvittää talon riskirakenteet.

Kosteusvauriomikrobeista ja kosteusvauriossa kasvavista homelajeista voit lukea lisää täältä

Kuvaus koiran koulutuksesta ja työskentelystä:

  • Koirat on hajuerottelutekniikan avulla erikoiskoulutettu ilmaisemaan luotettavasti onko asunnossa home- ja kosteusvaurioita.
  • Hajuerottelukoulutuksen perusidea on opettaa koira ohittamaan muut hajut ja ilmaisemaan vain opetetut hajut.
  • Koirat on koulutettu harjuerottelukoulutuksen avulla ilmaisemaan rakennusmateriaaleissa kasvavia kosteusvauriomikrobeja (homeet, hiivat ja bakteerit) sekä niiden aineenvaihdunta tuotteita, esim. VOC -yhdistettä 2-etyyliheksanolia (2EH). 2EH on kosteus- ja mikrobivaurioista sekä joidenkin muovimattojen ja liimojen hajoamistuotteena muodustuva yhdiste. Lisää 2EH:sta voit lukea täältä
  • Koulutuksessa on käytetty eri laboratorioiden tutkimia ja identifioimia aitoja rakennusmateriaalinäytteitä kosteusvaurioituneista kohteista. Koulutusvaiheessa ja ylläpitävissä harjoituksissa käytetyt näytteet sisältävät tyypillisimpien kosteusvauriohomeiden ja -mikrobien kasvustoja. Näytteissä on useiden eri homesukujen kasvustoja, niistä yli 20 eri hometta, sädesieniä ja muita kosteusvauriomikrobeja. Harjoituksissa käytettävät materiaalinäytteet ovat useista erilaisista rakennusmateriaaleista ja erilaisista kosteusvaurio alueilta. Näytteissä on sekä märkiä että kuivia home- ja kosteusvauriomikrobeja kasuvstoja.
  • Koira ilmaisee opetetut hajut sille opetetulla ilmaisutavalla, mutta kasvuston merkitystä tai laajuutta se ei kerro.
    Ilman kulkeminen rakenteissa voi vaikeuttaa koiran työskentelyä ja hajulähteen paikantamista.
  • Vieressä oleva video on aidosta home-etsintä tilanteesta, jossa Nex ilmaisee huoneen kulmaa ja seinää. Asunnosta löydettiin jatkotutkimusten jälkeen pahoja kosteusvauriokohtia: